Česko-německý fond budoucnosti
česky deutsch

Projekty měsíce

Benefiční koncert ve prospěch dětí a mládeže Ukrajiny

Žadatel:
Sächsische Mozart-Gesellschaft e. V.
Hartmannstrasse 7c
D 09111 Chemnitz
www.mozart-sachsen.de
 
Cíl projektu Čeští a němečtí hudebníci 20.3.20022 společně uspořádají hudební den. Zkoušejí spolu, tráví společný čas. Poté si německé a české děti a mládež před koncertem zahrají s mentory.
Nečekaně se do koncertu v krátkém čase zapojilo 5 mladých ukrajinských studentů hudby, kteří vystoupili jako soubor společně s německými a českými dětmi a mládeží. Všichni byli velmi dojatí a šťastní.
 

Měli jsme původně v plánu věnovat se přípravám společného jarního česko-německého benefičního koncertu. Vzhledem k současné situaci na Ukrajině jsme však nemohli a ani nechtěli toto společné hudební setkání uspořádat pod veselým jarním mottem. Všichni účastníci, zejména české a německé děti a mladí lidé, chtěli tímto společným osobním setkáním nejen symbolicky vyjádřit naši solidaritu a sympatie, ale také část výtěžku věnovat dětem a mladým lidem z řad uprchlíků z Ukrajiny, kteří přijeli do Chemnitz, aby se mohli zapojit do našich konkrétních aktivit a hudebně je podpořit, a tím jim dát perspektivu a vytvořit naději, účast a radost.

V neděli 20. března jsme tak uspořádali benefiční koncert v kostele Kreuzkirche v Chemnitz, který byl celý nesl v mottu našeho přání míru. Spolu s našimi soubory "100Mozartkinder" a Amadeus Pop Orchestra muzicírovali žáci ZUŠ Chomutov. Zvláště nás potěšil příspěvek mladých ukrajinských studentů hudby pod vedením klavíristy Jaroslava Molochnyka. Hudebním vrcholem koncertu bylo vystoupení lipského vokálního souboru amarcord, který přednesl mimo jiné skladby Roberta Schumanna a Johannese Brahmse a také mezinárodní lidové písně. Saská Mozartova společnost (Sächsische Mozart-Gesellschaft e. V.) připravila pro děti  z Ukrajiny, která do Německa uprchly před válkou, možnost zapojit se do jejich hudebních projektů.  Na tomto tématu úzce spolupracujeme se společností AG Ukraine-Chemnitz-Europa e. V. 

Výtěžek benefičního koncertu bude věnován na tuto oblast naší práce. Všem dárcům ze srdce děkujeme!

"Tímto koncertem chceme zajistit, aby děti a mladí měli šanci s námi v projektu dál spolupracovat. Takže když utečou sem do Chemnitz, tak abychom jim mohli ukázat něco dobrého: že ještě svítí slunce, že existuje jaro, člověk může společné hrát. Uvolníme místa i pro ukrajinské děti, když jsme se už poznali a jsou tu nyní s námi."

Franz Wagner-Streuber, hlavní zástupce Sächsiche Mozart-Gesellschaft e.V. 

 

“Budeme doufat a prosit, aby tato válka byla brzy pryč. A my se budeme snažit odsud tímto koncertem co nejvíce pomoci.”

Yaroslav Molochnyk, pianista

 

🎥 VIDEO

 

Za texty a fotky zodpovídají nositelé projektů.

Benefiční koncert ve prospěch dětí a mládeže Ukrajiny
 
Benefiční koncert ve prospěch dětí a mládeže Ukrajiny
 
Benefiční koncert ve prospěch dětí a mládeže Ukrajiny
 
Benefiční koncert ve prospěch dětí a mládeže Ukrajiny
 
Benefiční koncert ve prospěch dětí a mládeže Ukrajiny
 
 
zpět
 
 
Česko-německý fond budoucnosti