Česko-německý fond budoucnosti
česky deutsch

Projekty měsíce

Sculpture line - Záchranné čluny

Žadatel:
Sculpture line s.r.o.
Na Poříčí 1067, 110 00 Praha 1
Partner projektu:
Johannes Pfeiffer
Fürststrasse 65,72072 Tübingen
 
Cíl projektu Sculpture Line je dlouhodobý, každoroční, umělecký projekt, který formou instalací soch do veřejného prostoru rozšiřuje kulturní a umělecký potenciál dané lokality. Jeho základní ideou je přiblížit současné umění všem.
 

Festival Sculpture Line se koná pravidelně od roku 2014. Umělci své sochy vystavují pod širým nebem velkoměsta jako. Obohacují tak umělecky prostor o nové prvky. Každý rok spolupracují pořadatelé festivalu také s mezinárodními umělci.

Pro chystaný ročník 2020 byla domluvena spolupráce s německým autorem Johannesem Pfeifferem. Instalace byla realizována na Hořejším nábřeží - stěna smíchovské náplavky. Umělecké dílo „Záchranné čluny" autor vytvářel přímo na místě v reakci na daný prostor.

Pět lodí navržených vizuálním umělcem Johannesem Pfeifferem našlo místo na břehu řeky Vltavy v úseku, který se vine středem Prahy.

Stará dokovací stěna, na kterou jsou zavěšeny, se tak stává přístřeškem pro tyto malé čluny, které se zdají, že čekají na každého, kdo je potřebuje. Samotný název díla, Záchranné čluny, naznačuje, že se jedná o záchranné plavidlo, loďku pro ty, kteří potřebují pomoc. Ale když se k ním přiblížíme, čeká nás hořký objev – lodě prosakují.

Materiál, ze kterého jsou vyrobeny, není nic jiného než síť z kovu, která není vodotěsná. Lodě, které při bližším pohledu vypadají spíš jako křehké listy, než pevná plavidla, nemohou nikoho přepravit, nikoho zachránit, když do nich vnikne voda.

Dílo je symbolem obtížného období, které zastihlo celé lidstvo nepřipravené, v němž se jakýkoli záchranný člun nejeví jako dostatečně pevný pro záchranu všech.

Přestože instalace vyzařuje nejistotu a melancholii, umělec vyjadřuje víru, že stále existuje naděje. A pak malé čluny potřetí změní rozměry a stanou se rozsvícenými pochodněmi. Díky své fluorescenční barvě, která je v noci zviditelňuje i z dálky, se mění v majáky naděje, které utěšují a označují existenci nové životní cesty.

 

Za texty a fotky zodpovídají nositelé projektů.

Sculpture line - Záchranné čluny
 
Sculpture line - Záchranné čluny
 
Sculpture line - Záchranné čluny
 
Sculpture line - Záchranné čluny
 
 
zpět
 
 
Česko-německý fond budoucnosti